søndag 19. september 2010

En meget interessant bok

For tiden er jeg stasjonert i Tübingen, Tyskland. Jeg har akkurat ankommet, og observerer hvor latterlig dårlig utvalg av matvarer vi finner oss i hjemme i Norge. Men mer om det senere. (Sikkert mye mer, om jeg kjenner meg selv rett.)

På flyet hit leste jeg en notis om en ny matbok: The Flavour Thesaurus av Niki Segnit. Dette virker som en fantastisk bok! Det er rett og slett en slags synonymordbok for smak, eller rettere sagt matlagingens svar på Goethes Fargelære.
Forfatteren har tatt 99 ulike ingredienser, gruppert disse i 16 kategorier (se bildet over), og tatt for seg hver ingrediens og parvis kryssreferert med de andre 98. For et arbeide! På denne måten har Niki Segnit oppdaget noen gullkorn av smakskombinasjoner, og sannsynligvis også beskrevet noen heslige beist.

Potet og rødbete er et eksempel; den er nok grei. Men hva med anis og pastinakk? Blåbær og sopp? Østers og vannmelon? Dette virker som en inspirasjonsbombe!

Ifølge denne anmeldelsen (med større versjon av bildet) skal boken også være krydret med humor, anektoter samt vitenskapelige og historiske fakta. Altså riktig underholdende lesning. Et pluss er utformingen av boken; den virker lekker, med flotte farger og typografi. Slikt varmer nerdesjeler ...

Denne står øverst på ønskelisten min, i allefall! Eventuelt havner den i handlekurven på amazon.de, slik at matvareutvalget på nærbutikken (!) i førsteetasje i blokka (!) kan få kjørt seg. (Tro meg, de har omtrent det samme utvalget som Meny på Oslo City, inkludert ferskvaredisk.)


mandag 6. september 2010

Ferske vårruller!

Ta en kikk på disse vårrullene. (1) Forfatteren er veldig flink til det hun skriver om, (2) alle som ikke har smakt slike ferske vårruller burde sporenstreks prøve dette, evt ta en tur til Hai café (Bent Stiansens favorittrestaurant, faktisk) som har oppskriften sin fra nevnte forfatter (ville jeg tro).

Vårruller passer også utmerket om høsten

søndag 5. september 2010

Trøffelolje

Det er enkelte ingredienser som "hever smaken" som Tine sier, og trøffeloljen er helt rå! Helt rå!

For eksempel kan du lage dette tilbehøret til kjøtt med type brun saus og poteter til. Også veldig godt til omelett og prøv med spekeskinke! Jeg lover deg, ass, det er noe helt annet. Du kan forresten lage akkurat samme oppskrift med sellerirot istedet for jordskokker -- det er like godt, og et fantastisk tilbehør til kjøtt!

Jordskokker -- de er fa en annen planet!
Jordskokkpuré med trøffelolje

250 g jordskokker
1 dl melk
25 g smør
salt og pepper
trøffelolje

Skrell jordskokkene skikkelig, kutt i grove terninger. Ha de i en kjele og dekk til med melka og vann. Kok de møre. Det tar litt tid, for jordskokkene er litt harde.

Hell av melk, ha tilbake i kjelen og mos med en stavmikser. Rør inn smøret. Smak til med salt og pepper og noen dråper trøffeloje -- den er sterk og kan ta overhånd!