mandag 23. mai 2011

Muligens verdens beste øl.

I det siste har jeg blitt mer og mer begeistret for Rochefort; et belgisk Trappist-øl, som den dag i dag brygges på et kloster ved den lillet byen ølet har fått navn fra. Du får ølet på polet og velassorterte barer, så som Café Bacchus på Kirkeristen (i Oslo, selvsagt; en café som forøvrig har skjerpet seg betydelig siden sist jeg var der). La meg utheve navnet:

Trappistes Rochefort

Rochefort er fyldig, søtt, med en duft av krydder, tørket frukt og karamell. Det står seg utmerket til kraftige kjøttretter, så som boeuf bourguignon, eller bare for seg selv til frokost kveldskosen.

Ølen kommer i tre varianter; 6, 8 og 10, og da snakker vi om styrken. Eneste forskjell i oppskriften er alkohol-prosenten, men smaken får selvsagt andre kvaliteter med økende prosent. Jeg synes 8 har en fin balanse av fylde og smak, uten å bli for sterkt: 9.2 % er merkbart sterkere enn Tuborg, for å si det slik.

Som artig trivia kan det nevnes at vannet i ølen tappes fra en brønn innenfor klosterets vegger, og at ølen med hell kan lagres i opp til fem år. Attpåtil går inntektene fra salget til veldedige formål og daglig drift av klosteret.

KrF kan kysse meg i ræva med den norske alkoholpolitikken.

Rochefort 8 koster kr. 50 på polet, slett ikke så ille.

lørdag 21. mai 2011

Potetsalat "Schwäbischer Art"

Hurra, endelig er jeg tilbake i gamlelandet! Det ble dårlig med blogg-publisering under mitt opphold i Tübingen, Baden-Württemberg, Tyskland, men til gjengjeld har jeg masse impulser som du helt sikkert setter pris på.

For eksempel: I Schwaben sverger de til en potetsalat som kan brukes til alt mulig, for eksempel til grillmat, fisk, kjøttkaker, Maultaschen, pølser eller spekemat. Jeg er møkk lei standard, norsk potetsalat med rømme. Gi meg heller denne! Den er lett, nydelig, syrlig, og svært anvendelig. Den er forferdelig viktig for sør-tyskerne, de skriver dikt og hele bøker om potetsalaten, og enhver husmor/far har sin egen oppskrift. I kokeboka "Schwäbische Küchenklassiker - fein gemacht" skriver forfatteren Gottfried Stoppel (simultanoversatt):

En person fra Schwaben kan i timesvis filosofere over en potetsalat: Om den er best lun eller varm (aldri kald). Hvilke poteter som er best i salaten, om løken skal være rå eller dampede, om hvor tykke potet-skivene skal være. Potetskivene skal være bløte, men likevel tydelig synlige og mulig å skjelne med munnen. De er omgitt av en tyktflytende masse som er dannet av kjøttbuljong, eddik, oppløst potetstivelse og olje.
Og så raves det videre om potetskivenes størrelse og farge.

Potetene man egentlig skal bruke (f.eks. Linda eller Sieglinde) finnes ikke i Norge. De er gule, kokefaste, og gjør salaten nesten litt gelé-aktig på det beste. Men vi kan bruke Amandine-poteter. De har fordelen at de er kokefaste, smaker fortreffelig, har kort koketid, og er kjempedyre.

Det skal være kjøttbuljong i salaten. Kona til kompisen min i Tübingen sverger til Maggi, faktisk. Den har vi i Norge også!

For en fantastisk kreasjon!

Her er min oppskrift, lett redigert fra ovennevnte bok:

For 4-6 porsjoner trenger du:
  • Ca. 1 1/2 time, litt mindre med trening går jeg ut fra
  • Ca. 1,2 kg Amandine-poteter; greit om de er jevnstore
  • 1 liten løk (5 cm i diameter)
  • 1 stor ts dijon-sennep
  • 4-5 ss hvitvinseddik
  • 1 1/2 terning Maggi kjøttbuljong
  • 3 dl vann
  • 3 ss druekjerneolje (evt solsikkeolje)
  • Nykvernet hvit pepper og salt
  • Gressløk eller persille til pynt.

Kutt løken i veldig små terninger.

Kok potetene møre, med skall. De må ikke koke for lenge. Hell av vannet, og avkjøl litt, slik at du akkurat kan ta i de med fingrene. Skrell de, og kutt de i 3-4 mm tykke og pene skiver. (Dette tar litt tid, faktisk, og er ikke så lett.) Legg skivene i en bolle.

Mens potetene koker, kok opp vann og løs opp buljongterningene. Tilsett sennep og eddik. Kvern over godt med hvit pepper. Rør til en jevn blanding.

Når potetene er ferdig kuttet, ha løken i buljongen. Kok opp.

Hell buljongen over potetene. La stå i ca 10 min, så kraften trekker litt inn i potetene. Vend salaten forsiktig med salatbestikk, så potetskivene ikke går for mye i stykker. Smak; tilsett evt mer sennep eller eddik, salt og pepper. (Syrligheten er en smakssak. Noen tilsetter også litt vanlig husholdsningseddikk eller balsamico på dette punktet.) Vend, la stå i 10-15 min til. Vend inn oljen til slutt og pynt evt med klippet gressløk eller persille.

Potetsalaten serveres best lun, spør du meg!