fredag 24. juni 2011

Prosjekt Sitron, del 2

Dette er annen del i mitt limoncello-eksperiment. (Les del 1 du; så slipper jeg å gjenta meg selv.)

Nå har spriten og sitronskallet stått i kjelleren i 3 uker, og det er tid for å blande i sukkerlake. Slik ser blandingen ut når den er hentet opp fra kjelleren:


Som man kan se, har skallet blitt nesten helt hvitt, mens spriten har en gylden gul farge. Det dufter ganske sterkt av både sitron og alkohol! Jeg er spent ...

Sukkerlaken: Jeg blander 4 dl vann og 350 g sukker i en liten kjele. Varmer opp og rører til alt var oppløst og væsken klar. Mengden valgte jeg slik at mengden sukker skulle være den samme som i orginal-oppskriften, mens volumprosenten skulle være ca. 35%. Sukkerlaken avkjøler seg til romtemperatur før jeg gjør noe mer.

Sammenblanding av sitron-sprit og sukkerlake: Jeg siler sprit-blandingen over en ren kjele, og kaster skallet. Så rører jeg inn sukkerlaken, avkjølt til romtemperatur. Produktet er nå ugjennomsiktig, som jeg ventet ut fra ulike oppskrifter jeg har lest. (Orginaloppskriften hevdet dette skjedde i fryseren.) Jeg har så blandingen over i norgesglasset som jeg har skylt på forhånd.

Nå ser det slik ut:
Ser godt ut, ikke sant?

For å smake til med evt mer sukkerlake, er det viktig at limoncelloen er iskald. Den smaker helt annerledes kald enn romtemperert! Min var perfekt på første forsøk! Tror jeg.

Nå skal limoncelloen få stå et par-tre uker i kjelleren, mens den ristes to ganger om dagen. Jeg kan ikke helt forstå hvorfor dette er nødvendig, eller hvordan jeg skal klare å huske det, men jeg skal gjøre mitt beste. Det er kanske mulig at bunnfall kan oppstå ellers.

søndag 5. juni 2011

Prosjekt Sitron, del 1

Jeg skal gjøre et forsøk på å produsere min egen limoncello — en sitronlikørvariant opprinnelig fra Sør-Italia. Dette må ikke forveksles med "absolut sitron", vodka med Sprite eller liknende. Nei, limoncello er likør laget på sitronskall og tilsatt sukkerlake. Den er lys gul og blakket i utseende og kan være rett og slett sublim på smak. Den serveres iskald rett fra fryseren, og er perfekt som avslutning på et godt måltid. Hjemmelaget limoncello er vel som tradisjon å regne rundt Sorrento og Napoli. Jeg baserer meg på en oppskift i Washington Post, som visstnok er fra en eller annen fantastisk gammel lærer. Da må den bli bra.

Det tar flere uker å lage limoncello, så jeg vil poste flere artikler etterhvert som ukene går.

Prosjekt sitron før avspark
Man trenger: Et stort norgesglass el. på 2 l, 75 cl 60% nøytral sprit, 9 store økologiske sitroner, foreløpig ukjent mengde sukker og vann.

Første del av eventyret handler om å skaffe mitt eget hjemmebrenningsapparat. Neida. Jeg går heller på polet og kjøper en flaske "60%" fra Arcus; ren rektifisert sprit iblandet vann. Prisen er intet mindre enn 533 kr per liter. På taxfree er det rundt 150 kr per liter. Til sammenlikning koster teknisk sprit den nette sum av 24 kr per liter. Men det er "svært helseskadelig" som det står på flaska jeg ikke har, men som ble brukt i gløggen på et visst julebord på et visst institutt ved UiO. (De ulike oppskriftene jeg har sett nevner ikke alltid prosenten, men indirekte ser man at det varierer fra ren seksognitti til vanlig vodka. Jeg tar sikte på et resultat på 35%—40%, da er det 60% ("100 proof") som er det rette etter mine beregninger.)

Sitronene må være økologiske. Dette av den enkle grunn at det er skallet som skal brukes, og det er greit om det er fritt for sprøytemidler med bitter og ekkel smak. Det er ikke så lett å få tak i, og er litt dyrere enn vanlig. Jeg handlet mine på Centra på Majorstua for 22 kr per kg.


Fremgangsmåte, del 1: Vask og tørk sitronene. Bruk en skarp fruktskreller og skrell av skallet på sitronene. Vi skal bare ha det gule skallet. Det hvite har en sterk bitter smak som vil ødelegge likøren. Jeg brukte ca 20 min på å skrelle sitronene.

Skrelling av sitroner. Bare det gule brukes
Ferdig skrellede sitroner. Sa jeg at bare det gule skal brukes?

Norgesglasset skal være rent, helst sterilt (selv om 60% sprit også gjør sitt i så måte). Ha oppi skallet, og hell over all spriten. Tett glasset med strikk og tettsittende lokk.

Kvartferdig limoncello i solen

Nå settes glasset på et mørkt og kjølig sted i 13 dager. Vend glasset ca. én gang per dag. Ellers er det bare å vente ...