fredag 23. desember 2011

Brente mandler

Noe av det beste jeg får i julen er brente mandler. Svigermor har en drøss med ukebladutklipp, og oppskriften jeg kopierer her kommer derfra. Disse ble så gode at jeg var nødt til å fyre opp den gamle bloggen igjen. Tro meg, det skal godt gjøres å slå disse brente mandlene i smak! Cluet er (a) å riste mandlene før man blander inn sukker, og (b) en klatt smør til slutt.
  • 500 g mandler
  • 150 g sukker
  • 1/2 dl vann
  • 1 ss smør
Fordel mandlene på en langpanne og rist disse i ovnen på 200 grader i 10--12 minutter. Det vil ryke litt.

Kok opp vann og sukker i en kjele (ca 4 liter) og la det koke 2--3 minutter.

Tilsett mandlene, og rør stadig. Sukkeret vil først krystallisere seg slik at mandlene blir grå i utseendet. Rør videre til sukkeret smelter og blir til karamell med en fin brunfarge. (Dette er litt tungt og tok ca. 10 minutter for meg.) Bruk middels varme, sukkeret må ikke brenne seg!

Ta kjelen av platen og bland inn smøret.

Legg mandlene til avkjøling på bakepapir smurt med litt ojle.