lørdag 21. mai 2011

Potetsalat "Schwäbischer Art"

Hurra, endelig er jeg tilbake i gamlelandet! Det ble dårlig med blogg-publisering under mitt opphold i Tübingen, Baden-Württemberg, Tyskland, men til gjengjeld har jeg masse impulser som du helt sikkert setter pris på.

For eksempel: I Schwaben sverger de til en potetsalat som kan brukes til alt mulig, for eksempel til grillmat, fisk, kjøttkaker, Maultaschen, pølser eller spekemat. Jeg er møkk lei standard, norsk potetsalat med rømme. Gi meg heller denne! Den er lett, nydelig, syrlig, og svært anvendelig. Den er forferdelig viktig for sør-tyskerne, de skriver dikt og hele bøker om potetsalaten, og enhver husmor/far har sin egen oppskrift. I kokeboka "Schwäbische Küchenklassiker - fein gemacht" skriver forfatteren Gottfried Stoppel (simultanoversatt):

En person fra Schwaben kan i timesvis filosofere over en potetsalat: Om den er best lun eller varm (aldri kald). Hvilke poteter som er best i salaten, om løken skal være rå eller dampede, om hvor tykke potet-skivene skal være. Potetskivene skal være bløte, men likevel tydelig synlige og mulig å skjelne med munnen. De er omgitt av en tyktflytende masse som er dannet av kjøttbuljong, eddik, oppløst potetstivelse og olje.
Og så raves det videre om potetskivenes størrelse og farge.

Potetene man egentlig skal bruke (f.eks. Linda eller Sieglinde) finnes ikke i Norge. De er gule, kokefaste, og gjør salaten nesten litt gelé-aktig på det beste. Men vi kan bruke Amandine-poteter. De har fordelen at de er kokefaste, smaker fortreffelig, har kort koketid, og er kjempedyre.

Det skal være kjøttbuljong i salaten. Kona til kompisen min i Tübingen sverger til Maggi, faktisk. Den har vi i Norge også!

For en fantastisk kreasjon!

Her er min oppskrift, lett redigert fra ovennevnte bok:

For 4-6 porsjoner trenger du:
  • Ca. 1 1/2 time, litt mindre med trening går jeg ut fra
  • Ca. 1,2 kg Amandine-poteter; greit om de er jevnstore
  • 1 liten løk (5 cm i diameter)
  • 1 stor ts dijon-sennep
  • 4-5 ss hvitvinseddik
  • 1 1/2 terning Maggi kjøttbuljong
  • 3 dl vann
  • 3 ss druekjerneolje (evt solsikkeolje)
  • Nykvernet hvit pepper og salt
  • Gressløk eller persille til pynt.

Kutt løken i veldig små terninger.

Kok potetene møre, med skall. De må ikke koke for lenge. Hell av vannet, og avkjøl litt, slik at du akkurat kan ta i de med fingrene. Skrell de, og kutt de i 3-4 mm tykke og pene skiver. (Dette tar litt tid, faktisk, og er ikke så lett.) Legg skivene i en bolle.

Mens potetene koker, kok opp vann og løs opp buljongterningene. Tilsett sennep og eddik. Kvern over godt med hvit pepper. Rør til en jevn blanding.

Når potetene er ferdig kuttet, ha løken i buljongen. Kok opp.

Hell buljongen over potetene. La stå i ca 10 min, så kraften trekker litt inn i potetene. Vend salaten forsiktig med salatbestikk, så potetskivene ikke går for mye i stykker. Smak; tilsett evt mer sennep eller eddik, salt og pepper. (Syrligheten er en smakssak. Noen tilsetter også litt vanlig husholdsningseddikk eller balsamico på dette punktet.) Vend, la stå i 10-15 min til. Vend inn oljen til slutt og pynt evt med klippet gressløk eller persille.

Potetsalaten serveres best lun, spør du meg!

4 kommentarer:

  1. Elsker potetsalat fra Bayern, og gleder meg til å lage denne! Liker ikke norsk potetsalat! Takk for oppskriften! Lillian

    SvarSlett
    Svar
    1. Hei! Tusen takk for hyggelig kommentar! Denne salaten lager jeg flere ganger hver sesong, den er rett og slett super til grillmat, spekemat, røkelaks, osv. Lagde den med grønnsaksbuljong forrige gang, det er *ikke* å anbefale. Bruk kjøttbuljong!

      Slett
  2. Denne kommentaren har blitt fjernet av forfatteren.

    SvarSlett
  3. Har fått den utallige ganger ved besøk i Stuttgartområdet, men først nå funnet oppskrift. Denne skal testes ut.

    SvarSlett