Det tar flere uker å lage limoncello, så jeg vil poste flere artikler etterhvert som ukene går.
Prosjekt sitron før avspark |
Første del av eventyret handler om å skaffe mitt eget hjemmebrenningsapparat. Neida. Jeg går heller på polet og kjøper en flaske "60%" fra Arcus; ren rektifisert sprit iblandet vann. Prisen er intet mindre enn 533 kr per liter. På taxfree er det rundt 150 kr per liter. Til sammenlikning koster teknisk sprit den nette sum av 24 kr per liter. Men det er "svært helseskadelig" som det står på flaska jeg ikke har, men som ble brukt i gløggen på et visst julebord på et visst institutt ved UiO. (De ulike oppskriftene jeg har sett nevner ikke alltid prosenten, men indirekte ser man at det varierer fra ren seksognitti til vanlig vodka. Jeg tar sikte på et resultat på 35%—40%, da er det 60% ("100 proof") som er det rette etter mine beregninger.)
Sitronene må være økologiske. Dette av den enkle grunn at det er skallet som skal brukes, og det er greit om det er fritt for sprøytemidler med bitter og ekkel smak. Det er ikke så lett å få tak i, og er litt dyrere enn vanlig. Jeg handlet mine på Centra på Majorstua for 22 kr per kg.
Fremgangsmåte, del 1: Vask og tørk sitronene. Bruk en skarp fruktskreller og skrell av skallet på sitronene. Vi skal bare ha det gule skallet. Det hvite har en sterk bitter smak som vil ødelegge likøren. Jeg brukte ca 20 min på å skrelle sitronene.
Skrelling av sitroner. Bare det gule brukes |
Ferdig skrellede sitroner. Sa jeg at bare det gule skal brukes? |
Norgesglasset skal være rent, helst sterilt (selv om 60% sprit også gjør sitt i så måte). Ha oppi skallet, og hell over all spriten. Tett glasset med strikk og tettsittende lokk.
Kvartferdig limoncello i solen |
Nå settes glasset på et mørkt og kjølig sted i 13 dager. Vend glasset ca. én gang per dag. Ellers er det bare å vente ...
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar