søndag 19. september 2010

En meget interessant bok

For tiden er jeg stasjonert i Tübingen, Tyskland. Jeg har akkurat ankommet, og observerer hvor latterlig dårlig utvalg av matvarer vi finner oss i hjemme i Norge. Men mer om det senere. (Sikkert mye mer, om jeg kjenner meg selv rett.)

På flyet hit leste jeg en notis om en ny matbok: The Flavour Thesaurus av Niki Segnit. Dette virker som en fantastisk bok! Det er rett og slett en slags synonymordbok for smak, eller rettere sagt matlagingens svar på Goethes Fargelære.
Forfatteren har tatt 99 ulike ingredienser, gruppert disse i 16 kategorier (se bildet over), og tatt for seg hver ingrediens og parvis kryssreferert med de andre 98. For et arbeide! På denne måten har Niki Segnit oppdaget noen gullkorn av smakskombinasjoner, og sannsynligvis også beskrevet noen heslige beist.

Potet og rødbete er et eksempel; den er nok grei. Men hva med anis og pastinakk? Blåbær og sopp? Østers og vannmelon? Dette virker som en inspirasjonsbombe!

Ifølge denne anmeldelsen (med større versjon av bildet) skal boken også være krydret med humor, anektoter samt vitenskapelige og historiske fakta. Altså riktig underholdende lesning. Et pluss er utformingen av boken; den virker lekker, med flotte farger og typografi. Slikt varmer nerdesjeler ...

Denne står øverst på ønskelisten min, i allefall! Eventuelt havner den i handlekurven på amazon.de, slik at matvareutvalget på nærbutikken (!) i førsteetasje i blokka (!) kan få kjørt seg. (Tro meg, de har omtrent det samme utvalget som Meny på Oslo City, inkludert ferskvaredisk.)


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar