mandag 4. oktober 2010

Schwäbische Maultaschen

Baden-Württemberg ligger delvis i området Schwaben, eller omvendt. Du finner ikke Schwaben på noe kart, men det er likevel en tysk region med en sterk identitetsfølelse, særegen dialekt, og et idiosynkratisk kjøkken de har all grunn til å være stolte av. Etter mine opplevelser de første ukene i Tübingen i Baden-Württemberg, vil jeg beskrive det som en fusion av fransk, italiensk og tysk mat.

Den mest kjente restauranten i Tübingen heter Wurstküche og serverer lokale spesialiteter. Maultaschen er det Schwabiske kjøkkens kanskje stolteste innslag, og i dag spiste jeg en suppe derav. Nydelig! Maultaschen i skiver kokt i en herlig, klar kjøttsuppe (consommé) med gressløk. (Bildet er fra Wikimedia, men det jeg fikk servert var til forveksling likt.)

Hva er så maultaschen? Maultaschen kan enkelt beskrives som fyldige ravioli: pastaputer fylt med kvernet kjøtt, spekk, urter, spinat, brød, løk og kanskje andre ting også. Disse kokes i kraft som gir de en herlig salt smak. Maultaschen brukes i mange sammenhenger, og det klassiske tilbehøret er potetsalat (med eddik; ikke rømme og slikt som vi er vant til) og brun saus.

Etymologien til ordet "maultaschen" er uklar, men den mest populære legenden går ut på at munkene i klosteret Maulbronn omgikk kjøtt-forbudet i fasten ved å pakke kjøttet inn i pastadeig.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar