fredag 23. desember 2011

Brente mandler

Noe av det beste jeg får i julen er brente mandler. Svigermor har en drøss med ukebladutklipp, og oppskriften jeg kopierer her kommer derfra. Disse ble så gode at jeg var nødt til å fyre opp den gamle bloggen igjen. Tro meg, det skal godt gjøres å slå disse brente mandlene i smak! Cluet er (a) å riste mandlene før man blander inn sukker, og (b) en klatt smør til slutt.
  • 500 g mandler
  • 150 g sukker
  • 1/2 dl vann
  • 1 ss smør
Fordel mandlene på en langpanne og rist disse i ovnen på 200 grader i 10--12 minutter. Det vil ryke litt.

Kok opp vann og sukker i en kjele (ca 4 liter) og la det koke 2--3 minutter.

Tilsett mandlene, og rør stadig. Sukkeret vil først krystallisere seg slik at mandlene blir grå i utseendet. Rør videre til sukkeret smelter og blir til karamell med en fin brunfarge. (Dette er litt tungt og tok ca. 10 minutter for meg.) Bruk middels varme, sukkeret må ikke brenne seg!

Ta kjelen av platen og bland inn smøret.

Legg mandlene til avkjøling på bakepapir smurt med litt ojle.


lørdag 17. september 2011

Enkel og god eplekake

Det er høst, og tid for eplekake! Jeg har aldri bakt eplekake før, så jeg prøvde meg på det første og beste jeg fant på google, nemlig denne, fra oppskifter.net. Takk for oppskriften! Den var veldig lett å lage.

Og den ble ikke så verst! Skal jeg forbedre den, må det være litt mer smør, kanskje noe vanilje i røren, og mer epler! Det kan gjerne være epler midt i kaka også, ikke bare over og under.



Du trenger:

6 røde, deilige epler fra Hardanger
4 egg
2,5 dl sukker
2,5 dl hvetemel
1 ts bakepulver
2 toppede ss smør
4 ts sukker og 2 ts kanel til topping (gjerne slikt lysebrunt råsukker)


Slik gjør du:

Smelt og avkjøl smøret. Skrell eplene, fjern kjernehusene, og skjær eplene i båter. Legg de i vann med litt sitronsaft etter hvert som du skjærer, så blir de ikke brune.

Ha bakepapir i bunn av en springform (ca 26 cm) og smør kantene godt med smør. Forvarm ovnen på 180 grader.

Pisk egg og sukker til eggedosis. Bland inn mel og bakepulver. Bland inn smeltet smør.

Legg halvparten av eplene i bunn av formen. Hell over røren, og legg resten av eplene pent på toppen. Strø over sukker og kanel. Stek i ca. 1,5 timer; pass på så den ikke blir overstekt.

Kaka bør jo selvsagt serveres varm sammen med vaniljeis eller pisket krem.


onsdag 6. juli 2011

Litt statistikk

Blogger.com (dvs google) tilbyr helt eminente statistikk-tjenester. La oss se på hva mine besøkende søker på, dersom de kommer seilende fra en søkemotor:

43 treff: "ferske vårruller"
29 treff: "semifreddo oppskrift"
5 treff: "maultaschen"
3 treff: "maultaschen oppskrift"

Og så skipper vi videre til slutten av lista:

1 treff: "verdens beste øl"
1 treff: "cafe bacchus oslo dårlig"

Den siste der var morsom, særlig siden jeg skryter litt av Café Bacchus for tiden, i posten om "muligens verdens beste øl." Det er helt tydelig at folk er helt gale etter vårruller, se EnEgenPlanet som har oppskriften jeg lenket til. Og det er åpenbart at jeg bør legge inn en oppskrift på maultaschen; min desidert store favoritt etter å ha bodd i Baden-Wurttemberg et halvår, og at semifreddo faktisk er noe folk søker etter. Artig.












tirsdag 5. juli 2011

Ragù Bianco

Her er en lys kjøttsaus fra Sølvskjeen, lett redigert. En slags bolognese uten tomat, men med hvitvin, fløte og timian (mitt tillegg). Den er ganske god og lett å lage. Det er en fin måte å bruke hvitvinsrester i kjøleskapet! Porsjonen er nok til 3 personer, og det tar snaut to timer å lage. (Slapp av, mesteparten er koketid, så du kan sitte på Facebook eller henge opp tøy i mellomtiden.) Kjøp boka, den er full av gullkorn!


Du trenger:
2 ss olivenolje
50 g smør
1 gulrot, 1 stangselleri, 1 løk: finhakket
40 gram bacon i småstrimler
400 g kjøttdeig
1 dl hvitvin
2 dl kyllingkraft eller buljong
3 ss kremfløte
3 stilker frisk timian (hakket), eller ca. 1 ts tørket

Fremgamgsmåte:
Varm olje og smelt smør i en tykkbunnet kjele (ca 4 l). Surr grønnsakene og baconet på svak varme i 5 min. Skru opp varmen og tilsett kjøttdeigen. Stek videre til kjøttdeigen forandrer farge; pass på at den hakkes i småbiter underveis. Tilsett hvitvin, og kok et par minutter til alkoholen har fordampet. Smak til med salt og pepper, og tilsett timian dersom denne er tørket. Ha oppi 1 dl av kraften/buljongen. La koke under lokk på svak varme i 90 min. Rør innimellom. Tilsett litt etter litt kraft etter hvert som den koker inn. Tilsett til slutt den friske timianen og fløten. Server til feks spagetti.

fredag 24. juni 2011

Prosjekt Sitron, del 2

Dette er annen del i mitt limoncello-eksperiment. (Les del 1 du; så slipper jeg å gjenta meg selv.)

Nå har spriten og sitronskallet stått i kjelleren i 3 uker, og det er tid for å blande i sukkerlake. Slik ser blandingen ut når den er hentet opp fra kjelleren:


Som man kan se, har skallet blitt nesten helt hvitt, mens spriten har en gylden gul farge. Det dufter ganske sterkt av både sitron og alkohol! Jeg er spent ...

Sukkerlaken: Jeg blander 4 dl vann og 350 g sukker i en liten kjele. Varmer opp og rører til alt var oppløst og væsken klar. Mengden valgte jeg slik at mengden sukker skulle være den samme som i orginal-oppskriften, mens volumprosenten skulle være ca. 35%. Sukkerlaken avkjøler seg til romtemperatur før jeg gjør noe mer.

Sammenblanding av sitron-sprit og sukkerlake: Jeg siler sprit-blandingen over en ren kjele, og kaster skallet. Så rører jeg inn sukkerlaken, avkjølt til romtemperatur. Produktet er nå ugjennomsiktig, som jeg ventet ut fra ulike oppskrifter jeg har lest. (Orginaloppskriften hevdet dette skjedde i fryseren.) Jeg har så blandingen over i norgesglasset som jeg har skylt på forhånd.

Nå ser det slik ut:
Ser godt ut, ikke sant?

For å smake til med evt mer sukkerlake, er det viktig at limoncelloen er iskald. Den smaker helt annerledes kald enn romtemperert! Min var perfekt på første forsøk! Tror jeg.

Nå skal limoncelloen få stå et par-tre uker i kjelleren, mens den ristes to ganger om dagen. Jeg kan ikke helt forstå hvorfor dette er nødvendig, eller hvordan jeg skal klare å huske det, men jeg skal gjøre mitt beste. Det er kanske mulig at bunnfall kan oppstå ellers.

søndag 5. juni 2011

Prosjekt Sitron, del 1

Jeg skal gjøre et forsøk på å produsere min egen limoncello — en sitronlikørvariant opprinnelig fra Sør-Italia. Dette må ikke forveksles med "absolut sitron", vodka med Sprite eller liknende. Nei, limoncello er likør laget på sitronskall og tilsatt sukkerlake. Den er lys gul og blakket i utseende og kan være rett og slett sublim på smak. Den serveres iskald rett fra fryseren, og er perfekt som avslutning på et godt måltid. Hjemmelaget limoncello er vel som tradisjon å regne rundt Sorrento og Napoli. Jeg baserer meg på en oppskift i Washington Post, som visstnok er fra en eller annen fantastisk gammel lærer. Da må den bli bra.

Det tar flere uker å lage limoncello, så jeg vil poste flere artikler etterhvert som ukene går.

Prosjekt sitron før avspark
Man trenger: Et stort norgesglass el. på 2 l, 75 cl 60% nøytral sprit, 9 store økologiske sitroner, foreløpig ukjent mengde sukker og vann.

Første del av eventyret handler om å skaffe mitt eget hjemmebrenningsapparat. Neida. Jeg går heller på polet og kjøper en flaske "60%" fra Arcus; ren rektifisert sprit iblandet vann. Prisen er intet mindre enn 533 kr per liter. På taxfree er det rundt 150 kr per liter. Til sammenlikning koster teknisk sprit den nette sum av 24 kr per liter. Men det er "svært helseskadelig" som det står på flaska jeg ikke har, men som ble brukt i gløggen på et visst julebord på et visst institutt ved UiO. (De ulike oppskriftene jeg har sett nevner ikke alltid prosenten, men indirekte ser man at det varierer fra ren seksognitti til vanlig vodka. Jeg tar sikte på et resultat på 35%—40%, da er det 60% ("100 proof") som er det rette etter mine beregninger.)

Sitronene må være økologiske. Dette av den enkle grunn at det er skallet som skal brukes, og det er greit om det er fritt for sprøytemidler med bitter og ekkel smak. Det er ikke så lett å få tak i, og er litt dyrere enn vanlig. Jeg handlet mine på Centra på Majorstua for 22 kr per kg.


Fremgangsmåte, del 1: Vask og tørk sitronene. Bruk en skarp fruktskreller og skrell av skallet på sitronene. Vi skal bare ha det gule skallet. Det hvite har en sterk bitter smak som vil ødelegge likøren. Jeg brukte ca 20 min på å skrelle sitronene.

Skrelling av sitroner. Bare det gule brukes
Ferdig skrellede sitroner. Sa jeg at bare det gule skal brukes?

Norgesglasset skal være rent, helst sterilt (selv om 60% sprit også gjør sitt i så måte). Ha oppi skallet, og hell over all spriten. Tett glasset med strikk og tettsittende lokk.

Kvartferdig limoncello i solen

Nå settes glasset på et mørkt og kjølig sted i 13 dager. Vend glasset ca. én gang per dag. Ellers er det bare å vente ...

mandag 23. mai 2011

Muligens verdens beste øl.

I det siste har jeg blitt mer og mer begeistret for Rochefort; et belgisk Trappist-øl, som den dag i dag brygges på et kloster ved den lillet byen ølet har fått navn fra. Du får ølet på polet og velassorterte barer, så som Café Bacchus på Kirkeristen (i Oslo, selvsagt; en café som forøvrig har skjerpet seg betydelig siden sist jeg var der). La meg utheve navnet:

Trappistes Rochefort

Rochefort er fyldig, søtt, med en duft av krydder, tørket frukt og karamell. Det står seg utmerket til kraftige kjøttretter, så som boeuf bourguignon, eller bare for seg selv til frokost kveldskosen.

Ølen kommer i tre varianter; 6, 8 og 10, og da snakker vi om styrken. Eneste forskjell i oppskriften er alkohol-prosenten, men smaken får selvsagt andre kvaliteter med økende prosent. Jeg synes 8 har en fin balanse av fylde og smak, uten å bli for sterkt: 9.2 % er merkbart sterkere enn Tuborg, for å si det slik.

Som artig trivia kan det nevnes at vannet i ølen tappes fra en brønn innenfor klosterets vegger, og at ølen med hell kan lagres i opp til fem år. Attpåtil går inntektene fra salget til veldedige formål og daglig drift av klosteret.

KrF kan kysse meg i ræva med den norske alkoholpolitikken.

Rochefort 8 koster kr. 50 på polet, slett ikke så ille.

lørdag 21. mai 2011

Potetsalat "Schwäbischer Art"

Hurra, endelig er jeg tilbake i gamlelandet! Det ble dårlig med blogg-publisering under mitt opphold i Tübingen, Baden-Württemberg, Tyskland, men til gjengjeld har jeg masse impulser som du helt sikkert setter pris på.

For eksempel: I Schwaben sverger de til en potetsalat som kan brukes til alt mulig, for eksempel til grillmat, fisk, kjøttkaker, Maultaschen, pølser eller spekemat. Jeg er møkk lei standard, norsk potetsalat med rømme. Gi meg heller denne! Den er lett, nydelig, syrlig, og svært anvendelig. Den er forferdelig viktig for sør-tyskerne, de skriver dikt og hele bøker om potetsalaten, og enhver husmor/far har sin egen oppskrift. I kokeboka "Schwäbische Küchenklassiker - fein gemacht" skriver forfatteren Gottfried Stoppel (simultanoversatt):

En person fra Schwaben kan i timesvis filosofere over en potetsalat: Om den er best lun eller varm (aldri kald). Hvilke poteter som er best i salaten, om løken skal være rå eller dampede, om hvor tykke potet-skivene skal være. Potetskivene skal være bløte, men likevel tydelig synlige og mulig å skjelne med munnen. De er omgitt av en tyktflytende masse som er dannet av kjøttbuljong, eddik, oppløst potetstivelse og olje.
Og så raves det videre om potetskivenes størrelse og farge.

Potetene man egentlig skal bruke (f.eks. Linda eller Sieglinde) finnes ikke i Norge. De er gule, kokefaste, og gjør salaten nesten litt gelé-aktig på det beste. Men vi kan bruke Amandine-poteter. De har fordelen at de er kokefaste, smaker fortreffelig, har kort koketid, og er kjempedyre.

Det skal være kjøttbuljong i salaten. Kona til kompisen min i Tübingen sverger til Maggi, faktisk. Den har vi i Norge også!

For en fantastisk kreasjon!

Her er min oppskrift, lett redigert fra ovennevnte bok:

For 4-6 porsjoner trenger du:
  • Ca. 1 1/2 time, litt mindre med trening går jeg ut fra
  • Ca. 1,2 kg Amandine-poteter; greit om de er jevnstore
  • 1 liten løk (5 cm i diameter)
  • 1 stor ts dijon-sennep
  • 4-5 ss hvitvinseddik
  • 1 1/2 terning Maggi kjøttbuljong
  • 3 dl vann
  • 3 ss druekjerneolje (evt solsikkeolje)
  • Nykvernet hvit pepper og salt
  • Gressløk eller persille til pynt.

Kutt løken i veldig små terninger.

Kok potetene møre, med skall. De må ikke koke for lenge. Hell av vannet, og avkjøl litt, slik at du akkurat kan ta i de med fingrene. Skrell de, og kutt de i 3-4 mm tykke og pene skiver. (Dette tar litt tid, faktisk, og er ikke så lett.) Legg skivene i en bolle.

Mens potetene koker, kok opp vann og løs opp buljongterningene. Tilsett sennep og eddik. Kvern over godt med hvit pepper. Rør til en jevn blanding.

Når potetene er ferdig kuttet, ha løken i buljongen. Kok opp.

Hell buljongen over potetene. La stå i ca 10 min, så kraften trekker litt inn i potetene. Vend salaten forsiktig med salatbestikk, så potetskivene ikke går for mye i stykker. Smak; tilsett evt mer sennep eller eddik, salt og pepper. (Syrligheten er en smakssak. Noen tilsetter også litt vanlig husholdsningseddikk eller balsamico på dette punktet.) Vend, la stå i 10-15 min til. Vend inn oljen til slutt og pynt evt med klippet gressløk eller persille.

Potetsalaten serveres best lun, spør du meg!