søndag 22. august 2010

Slik lager du bøff bårginjå!

Bœuf bourguignon er en sikker vinner. Mørt kjøtt og gulrøtter som svømmer i himmelsk kjøttkraft og vin, kokt i flere timer mens duften smyger seg innpå de sultne sjelene i hjemmet ... Salt bacon og sprø kantareller og pottitmos ...

Aiai, dette er super mat! Lett og lage, men det tar riktignok litt tid. Ikke minst fordi kjøttet du kjøper i butikken bør ligge fire-fem dager over "siste forbruksdag"-datoen. (Datoen de klæsjer på er bare tøys. Kjøttet blir mye bedre etterpå.) Det tar ca tre timer å koke, men det klarer den sjøl, så du kan strikke litt eller hogge noe ved mens du venter. Jeg lover deg at du aldri smaker så herlige gulrøtter eller sjalottløk som i B.B. Beklager, jeg blir litt for poetisk nå, det er vanskelig å styre sin begeistring merker jeg.

Jamfør forresten kjøtt-i-mørke-oppskriften fra forrige dagen. Brukte kjøtt fra samme pakningen, bare en uke senere ... Det var litt mørere nå kan du si.

Oppskriften fikk jeg av en kamerat, Rune partner-in-bøff, men alt muterer jo litt når man lager det noen ganger. (Dette var vel tredje gangen, man trenger ikke så mye trening på denna retten ...)



Madammen koser seg med hjemme-
laget bøff på balkongen. Så koselig
kan du ha det med denne maten også!
Bœuf bourguignon (2 pers)

350 g høyrygg av okse
1 ss smør til bruning
ca 1/2 ts salt
ca 1/2 ts nykverna pepper
2 dl rødvin (skal liksom være burgunder tradisjonelt sett, men pytt)
1,5 dl oksekraft (kjøpes i "velassorterte dagligvarebutikker")
3 gulrøtter
6 små sjalottløk (hele men skrellet)
en del frisk timian, evt 1 ts tørket
2 laurbærblad
100-200 g sopp, feks kantareller eller whatever
Litt smør/olje til steking
ca 100 g bacon

Brun kjøttet litt i varm panne. Ha det over i en god gryte (ca 4 l). (Kok gjerne ut av panna med bittelitt vann og ha det over også.) Salt og pepper og laurbærblad. Rødvin og oksekraft pøses over. Kok opp, og skru ned til putre-temperatur. Sleng oppi løk og gulrøtter, og 1 ts tørket timian dersom du ikke har fem-seks stilker med fersk timian.

Kok i ca 2 1/2 til 3 timer. Kok med lokket halvveis på så det får koke litt inn. Det bør dufte dødsgodt nå, ellers har du gjort noe feil. (Slapp av, det lukter nok dødsgodt.) Rør forsiktig en gang i blant så ikke grønnsakene knuses.

Når det nærmer seg slutten på koketiden, steker du soppen i smør/olje, og deretter baconet. Dette er tilbehør.

Server med potetmos, evt potetpuré som de fisefine kaller det. For Guds skyld ikke bruk pose-potetmos. Hjemmelaget potetmos er ca. hundre ganger bedre enn fiskemat.

Ok, her kommer potetmosoppskrift, på slump etter hukommelsen:

Potetmos (2 pers)

5-6 middels store poteter, kokes med skallet på.
1-2 dl melk, varmes i mikro eller liten gryte
25 g smør, ditto
1 egg, romtemperert
Salt, pepper, muskatnøtt

Knus potetene med sleiva etter at du har skrelt de, og spe på med litt varm melk og smør. Ha oppi egget, og bland godt. Spe på med mer melk til passende tykkelse. Smak til med salt, pepper og muskatnøtt. Muskatnøtt er forresten et hallusinogen, så ikke bruk for mye. rusen skal visst være ganske ubehagelig – likevel opplever de fleste Kiwi-butikkene jevnlig at det plutselig er tomt for muskatnøtt.

2 kommentarer:

  1. Onde, onde mann. Her sitter jeg på skriveloftet, litt småsulten, og prøver å konsentrere meg om å oversette høyverdig litteratur, og så kommer du og fyller hodet mitt med kjøtt og kraft og vin og sprøstekt bacon. Muskattnøtt hallusinogent? Prøv sulthalliser på skrivesalen! DET er bad trip det!

    SvarSlett
  2. Flott blogg Simen, og denne skla prøves

    SvarSlett