søndag 29. august 2010

Aioli

Aioli ... Helt uslåelig på ferskt fint brød til maten eller som erstatning for smør under salami. (Mennesker kommer i to typer; de som har smør under salami, og de som ikke har det. Og så er det de som bare spiser kaninfor.)

Visstnok skal det ikke være egg i ekte ailoi. Da kaller man det "hvitløksmajones" (prøv Harald Eia-gnåling), og det bruker de provencalske kokkene som et skjellsord. (Dette fortalte Wikipedia meg.) Sannheten er at aioli laget med egg er helt topp, og det er nok en del enklere å få til emulsjonen (stabil blanding av olje og vann i dette tilfellet) med egg som hjelp. Herlighet, hvor nøye kan det være.

Aioli i en tekopp med basilikum. Dropp
basilikumen; den er bare tilsatt for syns skyld.

Jeg har laget aioli 4 ganger før, med annen oppskrift i blender, den første gangen ble den super, mens de andre gangene ikke fullt så super. Den smakte for mye olje og/eller ble for tynn. Det er viktig å ha riktig olje. Og bruke riktig fremgangsmåte, som er den under.

Det er et vanlig problem at majones ikke blir stiv når man lager den selv, men det er bare fordi man ikke er nøye nok. Gjesp... Valg av olje, derimot, er ikke så lett ... Min var denne gangen for sterk i smaken, så ailoien blir litt ... tja oljete i smaken. Men den smakte godt altså, og på bildet så ser det jo digg ut, da.

Aioli

1 eggeplomme
2 dl olivenolje, ikke for mye smak på den
2 ts sitronsaft
4-5 hvitløksfedd, most til en graut
1 ts Dijon-sennep

Alle ingrediensene skal være romtemperert, og dette er halve trikset for å få majoen stiv. Nei, nei, det er ikke greit å glemme seg bort og ta sitronsaften komme fra kjøleskapet, det er ikke greit.

Pisk eggeplomme, sitronsaft og sennep sammen. Bland inn hvitløken.

Nå kommer jobben: oljen skal tilsettes saaaakte, dråpe for dråpe først, etterhvert en tynn stråle, mens du pisker kraftig med håndmikser! Pisk pisk pisk, og følg med. Etter hvert skal det begynne å tykne, og på slutten er det hele så tykt at Mills Ekte Majones er som suppe i forhold.

Smak til med salt og hvit pepper til slutt, evt mer sitron dersom det trengs.

Dersom du har en morter, og er litt fin på det sånn som han her i linken under, så er kanskje den fremgangsmåten verd å prøve:

http://fxcuisine.com/default.asp?language=2&Display=192&resolution=high

2 kommentarer:

  1. e vældig klar førr å få til min nu. MEN..... olivenolje? må væll bruk en nøytral olje?

    og hvitt pepper e vulgært. (ref: T.Moi)

    SvarSlett
  2. Det *skal* være olivenolje i aioli - det er halve poenget. Men den kan bli for sterk i smaken. Nøytral olje går jo også an, og i vanlig majones er saken kanskje annerledes ...? Jeg tenker faktisk å forsøke en 50/50 blanding neste gang med aiolien siden olivenolja jeg har er så sterk.

    SvarSlett